Ručna prtljaga

prtljaga koja se unosi u putničku kabinu.

Prijevoznik određuje težinu i obujam ručne prtljage.

 

Kategorije zabranjenih predmeta u putničkoj kabini, osim ukoliko postoji propisano dopuštenje od strane nadležnog državnog tijela, su:

 • vatreno oružje i drugi predmeti koji bi mogli ispaliti i prouzročiti ozbiljne ozljede,
 • oštri / šiljati predmeti s oštricom ili oštrim vrhom koji bi mogli prouzročiti ozbiljne ozljede,
 • alati koji se mogu uporabiti za ozbiljno ozljeđivanje ili predstavljaju opasnost za sigurnost zrakoplova,
 • tupi predmeti koji mogu prouzročiti ozbiljne ozljede kad ih se nekoga pogodi njima,
 • eksplozivi, zapaljive tvari i uređaji koji mogu prouzročiti ozniljne ozljede ili ugroziti sigurnost zrakoplova,
 • kemijske i otrovne tvari.

 

Upozorenje putnicima

 

Kako bi se zaštitili putnici u zračnom prijevoz, 2006. goidne EU je predstavila ograničenja vezana uz tekoćine koje je dopušteno prenositi u ručnoj prtljazi. Ove zaštitne mjere se primjenjuju na aerodromima svih zemalja Europske unije, Norveške, Islanda i Švicarske, a također su obveza i na hrvatskim aerodromima.

Tekućine uključuju: napitke, ulja, parfeme, losione, gelove, smjese tekućeg i krutog sadržaja, posude pod tlakom, kao što su pjene za brijanje, gelovi, deodoransi, parfemi i drugo sličnog sadržaja.

Samo tekućine u pojedinačnim pakiranjima zapremnine do 100 ml ili 100 g pohranjene u prozirnim plastičnim vrećicama, smijuse prevoziti u ručnoj prtljazi. Najveća dopuštena zapremnina je 1 litra. Vrećica mora biti potpuno zatvorena (vidi sliku).

image004   image006

Putnicima je dopušteno:

 

 • nositi prethodno spomenute tekućine ukoliko su pohranjene u odvojenoj prtljazi. Novi se propisi primjenjuju samo u slučaju ručne prtljage,
 • nositi u ručnoj prtljazi tekućine koje mogu zatrebati iz zdravstvenih razloga tijekom leta kao i što je dopušteno nositi i posebne prehrambene potrepštine, uključujući dječju hranu. Na traženje odgovorne osobe, putnik mora dokazati potrebu za uporabom spomenutog.
 • U slučaju izravnog leta s bilo kojeg aerodroma u Europskoj uniji prema nekoj Hrvatskoj destinaciji ili leta koji će tranzitirati na nekom drugom EU aerodromu, tekućine (pića, parfemi…) kupljene nakon prelaska sigurnosnog i/ili pregleda propusnica za ulazak u zrakoplov (boarding passes), smiju se ponijeti u zrakoplov. Takve tekućine moraju biti pohranjene u prozirnoj plastičnoj vrećici (STEB).
 1. godine na snagu je stupio EK 820/2008 propis prema kojem putnici koji lete iz Hrvatske te tranzitiraju na nekom EU ili švicarskom aerodromu, ponovo smiju unositi tekućine u zrakoplov potvrđujući kako su iste kupljene u aerodromskoj Duty Free prodavaonici nakon sigurnosnog i pregleda propusnica za ulazak u zrakoplov (boarding passes). Taj se propis odnosi na aerodrome u Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeku, Pulu i Zagrebu. Navedeno dopuštenje vrijedi za robu kupljenu unutar 36 sati od početka putovanja i koja je pakirana u prozirnoj plastičnoj vrećici (STEB). Vrećica mora biti zapečaćena što će omogućiti vidljivost svakog pokušaja otvaranja u za to nedopuštenom razdoblju.

Putnici i sigurnosni pregled ručne prtljage

 

Za vrijeme sigurnosnog pregleda putnika i ručne prtljage, putnici su zamoljeni:

 

 • prijaviti sve tekućine,
 • odvojeno predočiti laptope i druge elektroničke uređaje (mp3 player-e, mobilne telefone itd.),
 • skinuti kapute i/ili jakne koje će biti provjereni kao odvojeni dijelovi ručne prtljage.

 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo, kontaktirajte vašeg zračnog prijevoznika ili putničku agenciju.

 

 

Višak ili posebna prtljaga

 

Molimo, kod vašeg zračnog prijevoznika provjerite uvjete u slučaju kad planirate ponijeti više od dopuštene besplatne količine prtljage ili ukoliko planirate nositi neku posebnu prtljagu.